Hari ini penulis ingin berkongsi dengan pembaca bagaimana untuk membuat Sambal Goreng Jawa. Menurut ibu penulis, sambal goreng ini boleh dimakan bersama nasi impit ataupun kuah kacang dan bahan-bahannya sama seperti kita membuat kuah lontong cuma tidak berkuah.. Kalau di sesetengah kawasan, ia dipanggil lauk untuk Lontong Kering. Jom cuba!
Bahan-bahannya :
- 3 keping fucuk ( direndam terlebih dahulu setelah dipotong kecil-kecil )
- 3 keping tauhu *
- 2 keping tempe bersaiz sederhana *
- 3 biji kentang *
- sedikit suhun ( direndam )
- sedikit udang hidup yang dibuang kulit
- Santan pekat ( 150ml )
- 3-4 sudu kicap ( atau ikut suka )
- 1/2 kiub ikan bilis
- Garam dan perasa
- 1 biji bawang besar dihiris halus
- Sedikit air
Bahan bertanda * digoreng dan dipotong dadu / kecil-kecil
Bahan Kisar A :
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- sedikit udang kering ( rendam terlebih dahulu )
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
Cara-cara :
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar A sehingga naik bau. Masukkan udang hidup dan bawang besar yang sudah dihiris dan goreng sehingga masak dan kemudian masukkan air.
2. Tambahkan sedikit kicap untuk warna dan rasa manis sedikit, kiub ikan bilis, santan dan goreng lagi sehingga menggelegak.
3. Tambahkan bahan yang bertanda * dan juga fucuk. Goreng sehingga semua sebati dan agak kering. Tambahkan garam jika perlu.
4. Boleh dimakan bersama nasi panas ataupun dijadikan lauk Lontong Kering.
Kongsi Artikel ini di Wall facebook anda.
Artikel lain yang menarik:
Belum ada tanggapan untuk "RESEPI : JOM BUAT SAMBAL GORENG JAWA ATAU LAUK LONTONG KERING MUDAH"
Post a Comment