Pages

Wednesday, 25 November 2015

[ RESEPI STEP-BY-STEP ] PENKEK PISANG OATMEAL YANG SIHAT

Processed with VSCOcam with f2 preset
Bahan-bahan
  • 100gram tepung gandum*
  • 1 biji telur*
  • 250gram susu*
  • sedikit gula*
  • 3 sudu tepung oatmeal*
  • 1/2 biji pisang dilenyek
  • 1/2 biji pisang dihiris
  • 1 sudu minyak
  • mentega untuk menggoreng
Cara-cara
1. Bahan bertanda * digaul sebati di dalam bekas. Pastikan tidak terlalu cair dan tidak terlalu likat.
2. Panaskan mentega di dalam kuali. Ambil 1 senduk adunan dan letakkan di atas kuali panas. Kemudian susunkan pisang yang dihiris di atas permukaan adunan penkek.
photo 1 (6)
3. Terbalikkan apabila salah satu permukaan bertukar warna menjadi kuning keemasan.
photo 2 (5)
4. Boleh dimakan bersama madu dan sirap mapel.

No comments:

Post a Comment