Pages

Wednesday, 25 November 2015

RESEPI BISKUT COKLAT DENGAN OAT

Biskut Coklat Dengan Oat
Bahan- bahan
Bahan A
  • 2   1/2  cawan oat segera
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1   1/2 cawan tepung gandum
  • 1   1/2 cawan tepung kentang
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan B
  • 1 cawan mentega/ marjerin
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan coklat cip
  • 2 biji telur
  • 2 makan sudu susu tepung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan untuk hiasan
Cip coklat / kacang badam (mengikut citarasa)
Cara -cara
1. Pukul mentega/marjerin bersama gula pasir dan gula perang sehingga kembang.
2.  Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati.
3. Masukkan bahan-bahan A, kacau sehingga menjadi satu doh.
4. Bentukkan adunan mengikut citarasa anda, canaikan terlebih dahulu jika ingin membentuk biskut mengikut acuan atau bentuk menjadi bulat-bulat kecil dan masukkan ke dalam cawan kertas.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 12-15 minit.
*Resepi daripada Puan Hamisah Wazir

No comments:

Post a Comment